Photon Energy Group dosáhla rekordní výroby elektřiny v náročném třetím čtvrtletí roku 2023

  • V prvních devíti měsících roku 2023 dosáhly neauditované konsolidované tržby společnosti 1,46 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 302 milionů korun. Je to především důsledek nižších realizovaných cen elektřiny, částečně kompenzovaných smlouvami na inženýrské, projekční a stavební činnosti (EPC), novými zdroji příjmů z DSR a zprostředkování nákupu a prodeje energií.

  • Neauditovaný konsolidovaný zisk EBITDA klesl na 116,8 milionů korun oproti 561,9 milionům korun o rok dříve, což představuje meziroční pokles o 79,2 %.

Amsterdam/Praha – 14. listopadu 2023 - Společnost Photon Energy N.V. (WSE&PSE: PEN, FSX: A1T9KW) (dále jen „Photon Energy Group“ nebo „skupina“) oznámila neauditované finanční a provozní výsledky za období prvních devíti měsíců roku končící datem 30. září 2023.

„Třetí čtvrtletí potvrdilo, že rok 2023 bude v mnoha našich klíčových oblastech podnikání velmi náročný. Nízké ceny energií, zpoždění při uvádění elektráren do provozu a drastické zpomalení poptávky po fotovoltaických komponentech přispívají k ostrému kontrastu finančních výsledků, pokud je srovnáme s rokem 2022. Přestože během dvanácti měsíců – do 1. čtvrtletí 2024 – přidáme více než 50 MWp nové výrobní kapacity, a výsledky výroby elektřiny jsou na dobré cestě se v příštím roce uzdravit, poučení je jasné. 389 MW DSR služeb nasmlouvaných v roce 2024 na 614,5 milionů korun je pouze prvním krokem k významnějšímu posunu od výroby energie ke službám podpory sítě; ve světě energetiky začíná být ‚načasování energie‘ důležitější než samotný objem. Jak postupně směřujeme k rozvoji aktiv ke skladování energie a investicím do nich, máme v plánu cizelovat hodnotu tvořenou našimi rozpracovanými fotovoltaickými projekty. Plně se soustředíme na kontrolu našich nákladů a zároveň zvyšujeme naše služby externím zákazníkům v oblasti EPC, O&M, podpůrných služeb a odběru a dodávek elektřiny; cíl je jasný – snížit závislost na finanční výkonnosti našeho portfolia fotovoltaických elektráren. Současné turbulence ve fotovoltaickém průmyslu a energetice obecně poskytují nové příležitosti, kterých hodláme využít. Naše klíčová investice do RayGen, spolu s vlastní technologií čištění PFAS – u nichž předpokládáme první komerční projekty příští rok – v nás zanechávají přesvědčení, že po roce ‚který chceme zapomenout‘ (byť jsme se z něj poučili) bude rok 2024 ‚rokem, na který budeme vzpomínat‘,“ uvedl Georg Hotar, generální ředitel Photon Energy Group.

Nejdůležitější informace za 3. čtvrtletí 2023

  • Portfolio vlastních elektráren společností vyrobilo ve 3. čtvrtletí 2023 rekordních 49,3 GWh a od začátku roku celkem 114,8 GWh čisté elektřiny, což představuje meziroční nárůst o 33,2 %, resp. 11,4 %.

  • Rumunské portfolio elektráren společností se rozšířilo o 31,5 MWp. Ve 3. čtvrtletí 2023 společnost dokončila a připojila k síti fotovoltaické elektrárny s celkovým instalovaným výkonem 10,1 MWp, čímž se celkové portfolio rozrostlo na 123,4 MWp, tj. meziroční nárůst o 34,0 %.

  • Výstavba a uvedení nových rumunských elektráren o výkonu 20,1 MWp do provozu, povede k největšímu očekávanému rozšíření portfolia elektráren společnosti v historii skupiny, +51,6 MWp v průběhu 12 měsíců.

  • Pokročilá jednání s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj (EBRD) týkající se nástroje financování prioritního zajištěného úvěru ve výši až 15 milionů EUR (368,8 milionů korun) na financování solárních elektráren o výkonu 20–30 MWp v Rumunsku, jehož schválení je naplánováno na 13. prosince 2023.

  • Získání stavebního povolení pro fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 54 MWp, která se nachází v župě Gorj v Rumunsku – největší solární projekt v historii rozvoje společnosti Photon Energy ve střední a východní Evropě.

  • Úspěšné uvedení do provozu nejúčinnějšího fotovoltaického solárního projektu s akumulací na světě založeného na technologii firmy RayGen, v níž má Photon Energy kapitálový podíl ve výši 7,6 %. Projekt Carwarp disponuje 4 MW fotovoltaické solární výroby a 50 MWh dlouhodobé elektrotermální úložné kapacity. 

Finanční ukazatele za období devíti měsíců končícího 30. září 2023

Za devět měsíců končících 30. září 2023 společnost vykázala konsolidované tržby ve výši 1,46 miliardy korun (meziročně -12,3 %) ve srovnání s 1,66 miliardy korun o rok dříve. 

Výnosy z výroby elektřiny dosáhly 458,8 milionů korun, meziročně o 40,6 % méně, a to zejména díky nižším realizovaným cenám elektřiny a nepříznivým povětrnostním podmínkám. 

Pokles výnosů z výroby elektřiny byl kompenzován nárůstem výnosů z ostatních segmentů, které dosáhly 1 miliardy korun, meziročně o 12,2 %. Ten souvisel zejména se silným růstem v oblasti inženýringu, projektování a výstavby (EPC) jak vlastních fotovoltaických elektráren, tak i projektů pro komerční a průmyslové klienty v Austrálii. K tomuto růstu přispěly také nové zdroje příjmů z kapacitního trhu (DSR), jakož i služby v oblasti zprostředkování nákupu a prodeje energií.  

Neauditovaná konsolidovaná EBITDA za prvních devět měsíců klesla na 116,77 milionů korun oproti 561,9 milionů korun o rok dříve, což představuje meziroční pokles o 79,2 %. EBIT se snížil ze 366,4 milionů korun v prvních devíti měsících roku 2022 na -61,8 miliony korun ve stejném období. 

Provozní ziskovost skupiny byla kromě poklesu marží v oblasti výroby energie negativně ovlivněna také rostoucím počtem zaměstnanců (meziročně téměř dvojnásobným), a tedy vyššími personálními náklady. Vedení společnosti ve 3. čtvrtletí 2023 snížilo počet zaměstnanců skupiny s cílem dosáhnout nezbytného snížení nákladů při současném zachování schopnosti plnit budoucí obchodní cíle. 

V konečném výsledku skupina vykázala za devět měsíců letošního roku čistou ztrátu ve výši 235,9 milionů korun – ve srovnání s čistým ziskem 161 milionů korun o rok dříve. Kromě klesajících výnosů a zhoršení ziskovosti to byl důsledek vyšších úrokových nákladů souvisejících se zvýšeným objemem projektového dluhu a zvýšeným objemem emitovaných zelených dluhopisů společnosti 2021/2027. 

Výhled

Na základě zveřejněných finančních výsledků vidí vedení společnosti následující rizika, která by mohla potenciálně ohrozit realizaci celoročního výhledu oznámeného 17. srpna 2023: 

  • Předpokládané tržby ve výši 2,7 miliardy korun nemusí být realizovány kvůli klesajícím objemům obchodování s fotovoltaickými komponenty, které pokračovaly ve 3. čtvrtletí 2023 i po vykazovaném období. Vedení v současnosti očekává, že se konsolidované výnosy budou pohybovat v rozmezí 1,8–1,9 miliard korun.

  • Hrubý provozní zisk EBITDA ve výši 245,6 milionů korun bude realizován za podmínky, že probíhající jednání o prodeji portfolia polských fotovoltaických projektů skupiny budou uzavřena ve 4. čtvrtletí 2023.

Finanční zprávu společnosti za třetí čtvrtletí roku 2023 si můžete prohlédnout zde.

 

O Photon Energy Group 

Photon Energy Group poskytuje řešení pro solární energii a čistou vodu po celém světě. Své služby v oblasti solární energie dodává prostřednictvím společnosti Photon Energy. Ta od svého založení v roce 2008 postavila a uvedla do provozu solární elektrárny s celkovou kapacitou přes 150 MWp a spravuje vlastní portfolio elektráren s kapacitou 123,4 MWp. V současné době má v Austrálii, Maďarsku, Polsku a Rumunsku rozpracované projekty s kapacitou více než 1,2 GWp a po celém světě zajišťuje provoz, údržbu a monitoring FVE s kapacitou více než 550 MWp. Prostřednictvím plně vlastněné dceřiné společnosti Lerta má skupina licence na obchodování s elektřinou v Polsku, České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Srbsku. Lerta je třetím největším poskytovatelem služeb DSR pro polského provozovatele přenosové soustavy s nasmlouvanou kapacitou 389 MW na rok 2024 a prostřednictvím své virtuální elektrárny (VPP) sdružuje výrobce a spotřebitele energie s celkovým výkonem téměř 300 MW. Další významnou obchodní linií společnosti je Photon Water, poskytující řešení pro čistou vodu, jako je úprava a sanace vod, služby pro studny a další vodohospodářské služby. Photon Energy N.V., holdingová společnost pro Photon Energy Group, je kótována na burzách ve Varšavě, Praze, Frankfurtu a na přední německé online obchodní platformě XETRA. Společnost má sídlo v Amsterdamu a kanceláře v Austrálii a po celé Evropě.

Kontakt pro média

Martin Kysly
Head of Marketing and Corporate Communications
Tel. +420 774 810 670
E-mail: martin.kysly@photonenergy.com

Kontakt pro investory

Joanna Rzesiewska
Investor Relations Manager
Tel. +420 777 486 464
E-mail: joanna.rzesiewska@photonenergy.com

Používáním těchto stránek souhlasíte s užitím souborů cookies.

Rozumím

Join our Newsletter

The copy needed. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod.

Amdgkas dkagd kaghd…

This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy andTerms of Service apply.